Πως το Καράτε αυξάνει την δύναμη των μυών

(Σύνοψη: Κάντε Κάτα δυνατά και όλα θα παν καλά)

Όσο μεγαλύτερος είναι ένας μυς τόσο ισχυρότερος θα είναι. Ωστόσο, ίσως γνωρίζεται κάποιον που είναι πολύ δυνατός, αλλά δεν έχει μεγάλους μυς. Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό το παράδοξο; Το μέγεθος των μυών είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που καθορίζουν την μυϊκή δύναμη. Η δύναμη της σύσπασης ενός μυ εξαρτάται από τα εξής πέντε πράγματα:

 

  1. Αριθμός των κινητικών νευρώνων που χρησιμοποιούνται

Ένας δυνατός άνθρωπος είναι κάποιος που έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μέγιστο ποσό των μυϊκών ινών του σε μία δεδομένη στιγμή. Η χρήση αυτών των μυϊκών ινών πραγματοποιείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όλα ξεκινούν στον εγκέφαλο. Η εντολή δίνεται στους μυς μέσω των νεύρων στον νωτιαίο μυελό. Οι κινητικοί νευρώνες μεταφέρουν την εντολή στις μυϊκές ίνες. Κάθε κινητικός νευρώνας ελέγχει την συστολή μιας συγκεκριμένης ομάδας ινών. Όσο περισσότεροι κινητικοί νευρώνες ενεργοποιηθούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των μυϊκών ινών που θα συσπαστούν.

 

  1. Η δύναμη της ώθησης που στέλνεται από κάθε κινητικό νευρώνα

Οι κινητικοί νευρώνες μπορούν να στείλουν ηλεκτρικά σήματα στους μυς σε διάφορες συχνότητες. Εάν η συχνότητα είναι χαμηλή ο μυς συσπάται αργά. Ωστόσο, οι κινητικοί νευρώνες μπορούν να στείλουν ένα μπουρίνι έντονων ερεθισμάτων που δρουν με δύναμη στις μυϊκές ίνες. Η ένταση της προπόνηση σας αναπτύσσει την δυνατότητα να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις.

 

  1. Μέγεθος του Μυ

Υπάρχει αυστηρή συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους των μυϊκών ινών και την αντοχή που είναι ικανές να αναπτύξουν. Όσο ισχυρότερο είναι ένα τμήμα μυϊκών ινών που είναι συνδεδεμένο με έναν κινητικό νευρώνα, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα παράξουν από ένα νευρικό ερέθισμα.

 

  1. Ενδομυϊκός Συντονισμός

Όταν κάποιος κάνει καθιστική ζωή, όταν οι κινητικοί νευρώνες στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς, το κάνουν άτακτα. Οι μυϊκές ίνες συσπώνται τυχαίως και συνεπώς αναποτελεσματικά. Μέσω της προπόνησης, αυτές οι τυχαίες συσπάσεις συγχρονίζονται. Οι μυϊκές ίνες αρχίζουν να συσπώνται συντονισμένα. Έτσι οι μυς γίνονται πιο αποτελεσματικοί.

 

  1. Μυϊκός Συντονισμός

Είναι σπάνιο να συσπάται μόνο ένας μυς σε μια δεδομένη στιγμή. Σε γενικές γραμμές, μια ολόκληρη ομάδα μυών ενεργοποιείται για να παράξουν μια κίνηση. Μέσω της προπόνησης, η ποιότητα της κίνησης βελτιώνεται απλώς και μόνο επειδή οι μυς έχουν μάθει να εργάζονται μαζί. Αυτό σημαίνει ότι ένας προχωρημένος μπορεί να μάθει νέες κινήσεις πολύ πιο γρήγορα.

 

Συνοπτικά μεταξύ των στοιχείων που περιγράψαμε το μέγεθος του μυ είναι μόνο ένας από τους παράγοντες της δύναμης.