Παιδί και Καράτε

Παιδί και Καράτε

Τα παιδιά, το Shotokan Karate και η σωματική και πνευματική υγεία!!

 

Το shotokan Καράτε είναι για τα παιδιά ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες αλλά και για να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.

Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν για να μπορούν τα παιδιά τους να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιο σπορ και το σπόρ αυτό που θα δώσει στο παιδί ότι χρειάζεται είναι το shotokan Καράτε.

Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου μιας υγιούς απασχόλησης με το shotokan Καράτε θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Παράλληλα η σωματική εξάσκηση που θα κάνουν τα παιδιά με την ευκαιρία αυτής τους της απασχόλησης, θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική τους υγεία.

 

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά μας ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, μπροστά στην τηλεόραση, στα παιχνίδια βίντεο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η διατροφή τους κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες.

Η παχυσαρκία στα παιδιά έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα ενηλικιωθούν.

Τα πιο πάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών στο άθλημα του μέλλοντος όπως πλέον αποκαλείται και δεν είναι άλλο απο το shotokan Καράτε.

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τούς να συμμετέχουν στο άθλημα αυτό καθώς μόνο καλό μπορεί να κάνει στον χαρακτήρα και στην ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι επίσης καλό να πηγαίνουν και οι ίδιοι να παρακολουθούν αυτό που κάνουν τα παιδιά τους, να σχολιάζουν τη συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα τους και να τους δίνουν κάθε μορφή υποστήριξης.

Ο σεβασμός προς τους συμπαίκτες του παιδιού, η διατήρηση της ψυχραιμίας του τόσο σε καλές αλλά και σε κακές στιγμές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των βασικών αξιών που οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους.

Οι επιδράσεις που προκύπτουν απο την ενασχόληση με το άθλημα του shotokan Καράτε θα διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή του παιδιού.

Σίγουρα για τους γονείς οι ώρες που απαιτούνται για την οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων του παιδιού είναι ακόμη ένα φορτίο για το βεβαρημένο πρόγραμμά τους. Σίγουρα πιθανόν να επηρεάζει τον τρόπο εργασίας τους. Όμως η επένδυση αυτή σε χρόνο πρέπει να γίνει λόγω των ευεργετημάτων που προκύπτουν για όλη τη ζωή του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει επιπρόσθετα να μιλούν με τον δάσκαλο του παιδιού τους, να βλέπουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο αθλείται το παιδί τους και να βλέπουν και τους συναθλητές του παιδιού τους.

Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων με τον δάσκαλο του παιδιού και με τους άλλους γονείς αποβαίνουν πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές για τη συνέχιση και οργάνωση των δραστηριοτήτων των παιδιών.

Η τακτική προπόνησή των παιδιών στο shotokan Καράτε, η ομάδα μέσα στην οποία θα μάθουν να λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πειθαρχία που αποκτούν τα παιδιά μέσω της ενασχόλησης τους με το shotokan Καράτε αποτελούν όλα μαζί, μια σημαντική ασπίδα προστασίας εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών συνηθειών που μπορούν να επικρατήσουν σε παιδιά που είναι αδρανή.

Αναμφίβολα η ενεργός συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους έχει πρωταρχική σημασία.

Τα μαθήματα που μπορούν οι γονείς να δώσουν στα παιδιά τους με την ευκαιρία των καταστάσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή των παιδιών στο shotokan Καράτε αποβαίνουν πολύτιμα για τα παιδιά όταν θα ενηλικιωθούν.
Κατα την ενηλικίωση βέβαια, το παιδί έχοντας αποκτήσει όλα αυτα τα σηματικά εφόδια είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αφού ο χαρακτήρας του θα είναι ισχυρός καθώς αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του shotokan Καράτε…Να χτίζει έναν γερό χαρακτήρα, μία ισχυρή προσωπικότητα και ο εμπιστοσύνη στον εαυτό του ασκούμενου.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ THOMAS JNARDI
(Διπλωματούχου ψυχολόγου και καθηγητή ψυχολογίας, κατόχου μαύρης ζώνης και ερευνητή του αθλήματος 
Karate)

Τα πλεονεκτήματα του SHOTOKAN ΚΑΡΑΤΕ στα παιδιά.
Σαν ψυχολόγος ανακάλυψα ότι το καράτε στα νέα παιδιά προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τα άλλα αθλήματα.

Οι εσωστρεφείς νέοι συχνά αρχίζουν να ανθίζουν μόλις μαθαίνουν ΚΑΡΑΤΕ. Οι καλά σχεδιασμένες κινήσεις που περιέχουν χτυπήματα ποδιών – χεριών, βοηθούν τους νέους να ξεπεράσουν την ντροπαλότητα και την νευρικότητα. Τα αγχώδη και προβληματισμένα παιδιά, νιώθουν πιο ασφαλή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν πώς να κινούν και να κοντρολάρουν το σώμα τους. Μαθαίνουν να δουλεύουν και να ολοκληρώνονται ομαδικά, σε ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον. Η αυτοεκτίμηση και η σιγουριά αυξάνονται. Πολλοί γονείς ανέφεραν μια σημαντική άνοδο στα κοινωνικά χαρακτηριστικά των παιδιών τους. Οι νέοι νιώθουν να απειλούνται λιγότερο από άλλα παιδιά ή καταστάσεις, σαν αποτέλεσμα υπάρχει συχνά η επιθυμία να γίνονται πιο κοινωνικά με τους άλλους.

Οι εξωστρεφείς νέοι βρίσκουν μια ασφαλή και υγιή διέξοδο στην οποία αγωνίζονται με τον εαυτό τους ή και τους άλλους. Διδάσκονται πώς να αποφεύγουν φασαρίες και προκλήσεις, μαθαίνουν να έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση, ώστε να μην χρειάζεται να πειράξουν ή να προκαλέσουν κάποιον.

Τα επιθετικά παιδιά διδάσκονται την αυτοπειθαρχία, που σκοπό έχει να κρατά το θυμό υπό έλεγχο και γνωρίζουν ότι οι καβγάδες είναι απλώς ένας τρόπος επίδειξης και πως η επίδειξη είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας.

Η προπόνηση ΚΑΡΑΤΕ είναι μία αυξανόμενη δραστηριότητα που βοηθά να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης με το σώμα τους. Ισορροπία, συγχρονισμός, οργάνωση, αρμονία και γενικές κινήσεις, αναδεικνύονται με την προπόνηση του KARATE. Οι έφηβοι συγκεκριμένα, βρίσκουν ότι το ΚΑΡΑΤΕ τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στην αδεξιότητα τους σώματος που συχνά υπάρχει σε αυτή την ηλικία. Το ΚΑΡΑΤΕ επίσης προσφέρει ακόμα ένα θετικό στοιχείο, που τα άλλα σπορ δεν προσφέρουν. Το ΚΑΡΑΤΕ διδάσκει την αυτοάμυνα. Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε η γνώση τη προστασίας του εαυτού μας έχει ζωτική σημασία.