Καράτε και γυναίκα!

Καράτε και γυναίκα!Όσα θες να ξέρεις για το καράτε

Πρόκειται ίσως για τη δημοφιλέστερη τεχνική αυτοάμυνας που εκτός του ότι σε γυμνάζει αποτελεσματικά μπορεί μέχρι και να σώσει τη ζωή σου.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις;

 

1. Ένα άθλημα για κάθε ηλικία

Όσο μικρότερη είσαι τόσο πιο εύκολα θα ανταποκριθεί το σώμα σου στα απαραίτητα ανοίγματα κ.λπ. που απαιτεί το καράτε όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό και για μεγαλύτερες ηλικίες. Γιατί ακόμα και τότε, με την προπόνηση θα αποκτήσεις περισσότερη ευλυγισία απ’ όση νομίζεις. Επίσης το καράτε στηρίζεται στη σωστή εκμάθηση της τεχνικής, την οποία μπορείς να διδαχτείς σε κάθε ηλικία και απ’ τη στιγμή που θα μπεις στο πνεύμα όλα θα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

2. Μάθε ότι…

Τα τμήματα στις σχολές καράτε είναι μικτά. Ό,τι διδάσκεται στους άντρες διδάσκεται και στις γυναίκες καθώς το σώμα τους ανταποκρίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

 

3. Σε πόσο καιρό μπορώ να μάθω;

Εξαρτάται από το πόσο συνεργάσιμη είσαι. Γενικά πάντως χρειάζονται περίπου 1-2 χρόνια για να είσαι πανέτοιμη να αμυνθείς αποτελεσματικά αν –παρ’ ελπίδα- χρειαστεί. Ωστόσο, με πιο συχνές προπονήσεις μπορείς να μάθεις κάποιες βασικές και πολύ χρήσιμες κινήσεις αυτοάμυνας σε πολύ μικρότερο διάστημα.

Το καράτε συνδυάζει σωματική τεχνική και εκπαίδευση του μυαλού ώστε να μπορείς να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου στο έπακρο. Γι’ αυτό και θεωρείται μία από τις πιο ολοκληρωμένες μορφές άσκησης.

 

4. Τέλειο για όλο το σώμα!

Πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές και αποτελεσματικές μορφές άσκησης καθώς γυμνάζει ολόκληρο το σώμα ενώ η προπόνηση περιλαμβάνει και προθέρμανση με ένα συνδυασμό ασκήσεων (αερόβια, ασκήσεις ελαστικότητας, σκέψης κ.λπ.).

 

5. Όλα σε ένα…

Εκτός του ότι γυμνάζει όλο το σώμα το καράτε αυξάνει τη συγκέντρωση, προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση και ευλυγισία, βελτιώνει τα αντανακλαστικά και τη μνήμη μας, μας δίνει αυτοπεποίθηση, ενισχύει την αντοχή, τη φυσική μας κατάσταση και την υγεία του καρδιοαναπνευστικού μας, προσφέρει ψυχική και σωματική ηρεμία και ευκινησία και μας βοηθάει να ελέγξουμε το βάρος μας.

 

6. Μήπως παραείναι σκληρό;

Η πεποίθηση ότι το καράτε δεν ταιριάζει στις γυναίκες έχει καταρριφθεί εδώ και πολύ καιρό, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η εκμάθηση κάποιας τεχνικής αυτοάμυνας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Επίσης το πόσο σκληρή θα είναι η προπόνηση εξαρτάται από το επίπεδο και τον σκοπό κάθε μαθητή.

 

Σημεία SOS:

– Τις μέρες της προπόνησης που γίνεται εκμάθηση της τεχνικής δεν υπάρχει σωματική επαφή άρα ούτε κίνδυνος τραυματισμού. Τις μέρες όμως που προπονείσαι στο αγωνιστικό κομμάτι πρέπει να φοράς γάντια, επικαλαμίδες και μασέλα.

– Φρόντισε να έχεις φάει 3 – 4 ώρες πριν το μάθημα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

– Αν έχεις κάποια χρόνια πάθηση ή μυοσκελετικά προβλήματα συζήτησε με τον γιατρό σου αν μπορείς να κάνεις καράτε και ενημέρωσε τον εκπαιδευτή σου ώστε να προσαρμόσει κατάλληλα την προπόνηση.

 

3 οι βασικές αρχές της αυτοάμυνας:

1. Μην επιδιώξεις τη συμπλοκή.

2.  Καλύτερα να αποφύγεις ένα χτύπημα παρά να το αποκρούσεις με το σώμα σου, ώστε να γλιτώσεις την καταπόνηση.

3.  Αμέσως μετά την αποφυγή του χτυπήματος προσπάθησε να αντεπιτεθείς ακαριαία για να βρεθείς σε πλεονεκτική θέση.