Bushido: Ο δρόμος των Σαμουράι

Bushido: Ο δρόμος των Σαμουράι
Το Bushido είναι ο κώδικας συμπεριφοράς των Samurai για αιώνες τώρα. Στηριζόμενο σταθερά στη διδασκαλία του Zen, το Bushido, είχε ως στόχο να βοηθήσει τον Σαμουράι να δαμάσει τη φύση του και να κατανοήσει το μυαλό του και το σύμπαν μέσω της άμεσης εμπειρίας, καθώς και μέσω της αντοχής, του αυτοελέγχου και της σοφίας.

Η λέξη Bushido (武士道, bushi – πολεμιστής, do – δρόμος) που κυριολεκτικά σημαίνει «ο δρόμος (τρόπος) του πολεμιστή», είναι μια ιαπωνική λέξη που αναφέρεται στον τρόπο της ζωής σαμουράι,

Το bushido είναι βασισμένο σε επτά βασικές αρχές:

1. Gi: Σωστή απόφαση και ευθύτητα

Να είσαι τολμηρά ειλικρινής όταν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους. Να πιστεύεις στη δικαιοσύνη, αλλά μην την περιμένεις από τους άλλους, μόνο από τον εαυτό σου. Ο πραγματικός πολεμιστής οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα κάθε γνώμης. Οι πολεμιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους.

 

2. Rei: Σεβασμός

Οι πραγματικοί πολεμιστές δεν έχουν λόγο να είναι σκληροί. Δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν τη δύναμή τους. Οι πολεμιστές δείχνουν ευγένεια, ακόμη και προς τους εχθρούς τους. Χαίρουν σεβασμού, όχι μόνο για τις δεξιότητές τους στη μάχη, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφονται με άλλους. Η πραγματική δύναμη του πολεμιστή φαίνεται στις δύσκολες στιγμές.

 

3. Yu: Γενναιότητα και Ηρωισμός

Το να κρύβεται κανείς σαν τη χελώνα στο καβούκι του δεν είναι ζωή. Ο πραγματικός πολεμιστής πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρωικό θάρρος. Είναι κάτι πραγματικά επικίνδυνο, που κάνει τη ζωή γεμάτη και υπέροχη. Το ηρωικό θάρρος δεν είναι τυφλό, είναι έξυπνο και δυνατό. 

 

4. Meiyo: Τιμή και δόξα

Οι πολεμιστές έχουν μόνο έναν κριτή της τιμής και του χαρακτήρα τους, τον εαυτό τους. Οι αποφάσεις που παίρνουν και η επιτέλεση τους, αντανακλούν τον πραγματικό χαρακτήρα τους. Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον εαυτό σου.

5. Jin: Συμπόνια

Η εντατική προπόνηση και η σκληρή δουλειά κάνουν τον πολεμιστή γρήγορο και δυνατό. Οι πολεμιστές δεν είναι σαν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αποκτούν δύναμη, την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό. Έχουν συμπόνια. Βοηθούν τον συνάνθρωπό τους με κάθε ευκαιρία. Αν δεν παρουσιαστεί τέτοια ευκαιρία, κάνουν το παν για να βρουν μια.

6. Makoto: Αλήθεια και απόλυτη ειλικρίνεια

Όταν ένας πολεμιστής δίνει τον λόγω του ότι θα κάνει κάτι, είναι σαν να το έχει κάνει. Τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Δεν χρειάζεται να «δώσει τον λόγο του», δεν χρειάζεται να «υποσχεθεί». Όταν λες κάτι είναι σαν να το κάνεις.

7. Chugi: Καθήκον και πίστη

Οι πολεμιστές είναι υπεύθυνοι για ότι κάνουν, ότι λένε και τις συνέπειες που αυτά φέρουν. Είναι υπέρμετρα πιστοί σε όσους έχουν αναλάβει να φροντίσουν. Παραμένουν αληθινοί σε κάθε έναν, του οποίου την ευθύνη έχουν αναλάβει.

 

Το πολεμικό πνεύμα και το θάρρος ήταν, φυσικά, βασικές πτυχές του Bushido. Αλλά για τον Σαμουράι, ο υψηλότερος στόχος του Bushido, ήταν η αρετή στη σκέψη και στη δράση. Ο κάθε Σαμουράι ακολουθούσε μια προσεκτικά σχεδιασμένη αγωγή από τελετές ευγένειας και εθιμοτυπιών που προορίζονταν για τη προώθηση τέτοιων αρετών.

Με έμφαση στην προκαθορισμένη μορφή το Bushido  βοήθησε τον Σαμουράι να εναρμονίσει το μυαλό με το σώμα, δίνοντάς του την δυνατότητα να διατηρήσει μια ορισμένη ηρεμία ή  heijoshin (κυριολεκτικά σημαίνει « συνήθης, καθημερινός νους» ακόμη και όταν συναντούσε δυσκολίες.

Ειλικρίνεια, καλοσύνη, ευσέβεια, τιμή. Όλα αποτελούν μέρος του πυρήνα του Bushido. Και ήταν ο σπόρος από τον οποίο καλλιεργήθηκε η παράδοση του καράτε.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τη σοφία, τη κατανόηση και την ειρηνική δύναμη που προωθεί, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη του καράτε. Επίσης, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων δώρων της Ιαπωνίας στον κόσμο.

 

Μάντζαρης Ιωάννης – Χρήστος