Το Bunkai

Το Bunkai

Bunkai (分解), το οποίο ουσιαστικά σημαίνει «ανάλυση» ή «αποσυναρμολόγηση», είναι ένας όρος των Ιαπωνικών μαχητικών τεχνών στην αναφορά της ανάλυσης των kata και στη εξαγωγή μαχητικών τεχνικών από τις κινήσεις μίας «φόρμας» (kata).

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να εξετάσεις ένα bunkai: Omote, Ura και Honto

1. Omote (Ότι βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις)

Ο πρώτος τρόπος λέγεται “omote”, στα ιαπωνικά, omote σημαίνει “επιφάνεια”.

Έτσι, όπως υπονοεί και το όνομα, τα omote bunkai είναι πολύ απλά.

Ότι βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις

Για παράδειγμα: Αν μοιάζει με απόκρουση, τότε είναι απόκρουση. Αυτοί που τους αρέσει το omote bunkai τονίζουν ότι η πρακτική αυτοάμυνα πρέπει να είναι εύκολη στο να την θυμάσαι, απλά στην εκτέλεση και βάναυσα αποτελεσματική. Γιατί να το κάνουμε περίπλοκο; Το bunkai πρέπει να είναι απλό. Γι΄ αυτό αν μοιάζει μερικές φορές με απόκρουση, μάλλον είναι απόκρουση. (Όχι κλείδωμα άρθρωσης, χτύπημα…) Συνήθως το omote bunkai διδάσκεται στο αρχικό στάδιο της εκμάθησης ενός κάτα.

2. Ura (Το πραγματικό νόημα είναι κρυμμένο)

Ο δεύτερος τρόπος να ερμηνεύσεις ένα bunkai λέγεται “ura”.
Στα ιαπωνικά ura κυριολεκτικά σημαίνει “πίσω”, έτσι, όπως υπονοεί το όνομα, το νόημα του ura είναι κάπως κρυμμένο, μυστικό και προχωρημένο.

Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Για παράδειγμα: Αν μοιάζει με απόκρουση, τότε μπορεί να είναι λαβή πνιγμού. Οι υποστηρικτές του ura bunkai λένε ότι το καράτε είναι μία τόση θανατηφόρα τέχνη, ώστε πολλές παλιές τεχνικές έπρεπε να μεταμφιεστούν ή να κρατηθούν μακριά από τον πολύ κόσμο μέσω της αλλαγής της εμφάνισής τους. Γι΄αυτό, ένα κάτα μπορεί να μοιάζει πολύ απλοϊκό, αλλά μπορεί να κρύβει μερικές πολύ προχωρημένες τεχνικές μέσα του. Συνήθως το ura bunkai διδάσκεται σε προχωρημένους μαθητές.

3. Honto

Στο τέλος, έχουμε το “honto”. Στα ιαπωνικά, honto σημαίνει “αληθινό” ή “αλήθεια”. Και αυτό ακριβώς είναι.

Η τρομακτική αλήθεια.

Όταν μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ένα bunkai είναι είτε “omote” είτε “ura“, μερικές φορές το κάνουν για ένα κακό λόγο.

Βαριούνται.

Έχουν πέσει σε μια συνήθη παγίδα:

  • Είτε έχουν βρει ένα bunkai που μοιάζει ακριβώςόπως το κάτα, αλλά είναι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό (αμύνονται ενάντια σε ευθείες κινήσεις του καράτε) και το ονομάζουν “omote“.
  • …είτε έχουν βρει ένα ρεαλιστικόκαι αποτελεσματικό bunkai (το οποίο δουλεύει πολύ καλά ενάντια σε επιθέσεις δρόμου), αλλά δεν μοιάζει καθόλου με το πραγματικό κάτα και το ονομάζουν “ura“.

Αυτό συμβαίνει συχνά.

Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τη βασική μορφή ενός κάτα χωρίς να το υποβιβάσουν (ονομάζοντάς το “omote“) ή διαστρεβλώνοντας τελείως τις κινήσεις του (ονομάζοντάς το “ura“).

 Σίγουρα τα αρχικά bunkai των κάτα όντως κάπου είναι χαμένα στον χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Ψάξε!

Πάρε βιβλία, Παρακολούθησε στο YouTube. Προπονήσου και με άλλους. Διάβασε ενδιαφέροντα blog. Βρες σεμινάρια. Συνέκρινε σημειώσεις. Κάνε διαλογισμό. Ρώτα. 

Κάνε το κάτι παραπάνω.

Τα “omote” και “ura” bunkai είναι πολύ καλά όταν χρησιμοποιούνται σωστά σαν εργαλεία προπόνησης.

Αλλά 9 στις 10 φορές δεν είναι η αλήθεια.

Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πιστεύει την θεωρία συνωμοσίας ότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας του καράτε συμφώνησαν να διακινδυνεύσουν τη λειτουργικότητα της πολύτιμης τέχνης τους μετατρέποντας τη σε παραπλανητικά omote/ura bunkai, όταν το honto bunkai σε περιμένει να το ανακαλύψεις, αν ψάξεις γι’ αυτό.

 

Πηγήhttp://www.karatebyjesse.com/

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δοκιμάστε μας Δωρεάν! Καλέστε τώρα για να κλείσετε το πρώτο δοκιμαστικό σας μάθημα στο χώρο μας!