Εξαιτίας την τάσης των Itosu, Funakoshi και άλλων ειδικών του καράτε από την Okinawa να μην κρατάνε κανενός είδους ημερολόγιο, δεν έχουμε ιδέα από που προήλθαν τα Heian. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα Heian λέγονταν αρχικά Pinan στην Okinawa. Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι μοναδικά στοιχεία του συστήματος του Shotokan, που σημαίνει πως δεν τα δημιούργησε ο ίδιος ο Funakoshi. Επιπλέον πως χρησιμοποιούνται και από άλλα στυλ του Shorin Ryu (καράτε της Okinawa), οπότε θα πρέπει να είχαν δημιουργηθεί πριν το καράτε φτάσει στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με ένα μύθο, τα Pinan είχαν δημιουργηθεί από τον Itosu Yasutsume από την πόλη Shuri της Okinawa γύρω στο 1905. Υποθετικώς, δημιούργησε αυτά τα πέντε κάτα με συγκεκριμένο σκοπό να διδάξει Καράτε σε δημόσια γυμνάσια. Έχοντας όμως αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διδασκαλία παιδιών σε μεγάλες τάξεις, πιστεύεται ότι ο Itosu θέλησε να απλοποιήσει τη διαδικασία του να διδάξει Passai (Bassai-Dai) και Kushanku (Kanku-Dai) δημιουργώντας τα κάτα Pinan. Ο Itosu πιστεύεται ότι συμπεριέλαβε τεχνικές από το Passai και το Kushanku και τις συνέθεσε σε αύξουσα σειρά δυσκολίας δημιουργώντας έτσι τα Pinan. Με αυτόν τον τρόπο τα μικρότερα κάτα λειτουργούσαν ως εισαγωγικά κάτα, τα οποία προίκιζαν τους αθλητές-μαθητές με τις απαιτούμενες ικανότητες ώστε να είναι σε θέση αργότερα να ασχοληθούν με δυσκολότερα κάτα- κάτι που συμβαίνει με τα Heian στη σύγχρονη ύλη του Shotokan.
Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ωστόσο ότι ο Itosu δημιούργησε τα Heian. Τα βιβλία που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο δεν παραθέτουν κανένα τεκμήριο για να υποστηρίξουν τη θεωρία, και όσοι συγγραφείς έχουν εκδώσει σχετικά με το θέμα συγγράμματα δεν παρουσιάζουν ούτε εκείνοι στοιχεία για το τί έκανε ο Itosu. Η πλειοψηφία των όσων γνωρίζουμε για τον Itosu έχουν διαδοθεί από στόμα σε στόμα και από ηλικιωμένους οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ο Funakoshi είχε την ικανότητα να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται κατά βούληση. Επομένως, οι γνώσεις μας σχετικά με τον Itosu είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Ο Elmar Schmeisser ωστόσο παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοσή. Υποστηρίζει ότι η καταγωγή των Pinan είναι δύο κάτα γνωστά ως Channan. Υποθετικά, λοιπόν, τα δύο αυτά κάτα είναι πολύ παλαιότερα από τα Pinan, και φαινομενικά ένα από αυτά μοιάζει με τρία ενωμένα Pinan. Επομένως, τα Pinan θα μπορούσαν να είναι αυτά τα δύο κάτα χωρισμένα ώστε να μπορούν να μελετηθούν ευκολότερα. Μήπως ο Itosu πήρε αυτά τα δύο κάτα και τα “έσπασε” σε πέντε μικρότερα ώστε να είναι ευκολότερο να μελετηθούν; Ή μήπως από κάποιο άλλο μεγάλο κάτα δημιούργησε τα Channan για τον εαυτό του; Μήπως όμως μετά από κάποιο διάστημα και ενώ δεν τον ικανοποιούσαν πια τα Channan αποφάσισε να τα χωρίσει περεταίρω και να φτιάξει τα πέντε Pinan; Ίσως δημιούργησε τα Channan από το μηδέν ή ίσως προσπαθούσε να ενώσει άλλα κάτα.
Ίσως πάλι τα Channan είναι ότι ο μυθικός Kushanku έφερε μαζί του από την Κίνα στην Okinawa και αυτό που έκανε ο Itosu ήταν απλά να μεταδώσει όσα είχε μάθει. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι υπήρχε κάποιος Κινέζος διπλωμάτης ονόματι Chiang An ο οποίος έφερε αυτό το κάτα στην Okinawa. Αυτό μένει ακόμα να αποφασιστεί, μιας και λέγεται πως το όνομα αυτό ανήκει σε μια πόλη στη Κίνα η οποία ήταν κάποτε και η πρωτεύουσα.
Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα ποιος δημιούργησε αυτό το κάτα μπορούμε όμως να κάνουμε εικασίες. Ποτέ όμως κανένας δεν βελτίωσε την προπόνησή του γνωρίζοντας απόλυτα την ιστορία του κάτα που μάθαινε.