Το 1922 ο Δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι προσεκλήθει για δεύτερη φορά στο Τόκυο την τότε νέα Πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Και με αυτή την ευκαιρία προσεκλήθει από τον ιδρυτή του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο για να κάνει μια επίδειξη στο Κόντοκαν (το κεντρικό Ντότζο του Τζούντο στην Ιαπωνία μέχρι και τις μέρες μας). Για αυτό το γεγονός σημαντικοί ανθρώποι προσεκλήθησαν: μοναρχία, πολιτικοί και γενικώς άνθρωποι της τότε υψηλής κοινωνίας. Υπήρχε μια μεγάλη αίσθηση προσδοκίας, επειδή ο Δάσκαλος Κάνο είχε προτείνει με τα καλύτερα λόγια την επίδειξη του Καράτε-ντο του Δασκάλου Φουνακόσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνώμη του Δασκάλου Τζίγκορο Κάνο, τότε στην Ιαπωνία, ήταν αξιοσέβαστη.
Ο Δάσκαλος Κάνο πήγε ανήσυχος στα αποδυτήρια πριν από την επίδειξη και έκπληκτος παρατήρησε ότι ο Δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι φορούσε κοντό παντελόνι και κοντή φανέλα. Εκείνη την στιγμή ο Δάσκαλος Κάνο ένιωσε ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για να αποφύγει ένα προβληματικό – ενοχλητικό ενδεχόμενο.
– Δάσκαλε Φουνακόσι βρίσκομαι εδώ για να σας συνοδέψω στην αίθουσα επιδείξεων, είπε με σεβασμό ο Δάσκαλος Κάνο. Παρ ‘όλα αυτά θα ήθελα να σας εισηγηθώ να αλλάξετε αμφίεση για την επίδειξή σας.
– Η αμφίεση μου; Τί τρέχει με την αμφιεσή μου, έχει κάποιο λάθος η αμφίεση μου, απάντησε Δάσκαλος Φουνακόσι με πολλή σύγχηση.
– Ναι, Δάσκαλε, απάντησε ο Δάσκαλος Κάνο. Αυτό που ισχύει στην Ιαπωνία είναι η προσοχή στην Τυπικότητα και η αμφίεση σας δεν θα είναι αποδεκτή από τους προσκεκλημένους μας.
– Μα δεν καταλαβαίνω το γιατί, πρόσθεσε ο Δασκαλός Φουνακόσι. Στην Οκινάουα ως συνήθως έτσι ντυνόμαστε για προπόνηση.
– Το καταλαβαίνω πολύ καλά, απάντησε βιαστικά ο Δάσκαλος Κάνο, αλλά οι Ιάπωνες είναι πολύ διαφορετικοί. Σας συνιστώ να φορέσετε ένα Τζούντο-γκι, αφού αυτή είναι η παραδοσιακή μας αμφίεση και πιστεύω ότι θα ταιριάξει απόλυτα με τις κινήσεις σας. Επιτρέψετε μου να σας φέρω ένα.
Ο Δάσκαλος Κάνο πήγε να ψάξει για ένα Τζούντο-γκι και γρήγορα επέστρεψε ελπίζωντας ότι θα αρέσει στον Δασκαλο Φουνακόσι.
– Παρακαλώ Δάσκαλε Φουνακόσι, δοκιμάστε το. Έχω και μια μαύρη ζώνη για εσάς, που στο Τζούντο αντιπροσωπεύει την ιεραρχία των ‘Νταν’ και μιας και είσαστε Δάσκαλος του Καράτε-ντο, πρέπει να την χρησιμοποιήσετε, ούτως ώστε οι καλεσμένοι να καταλάβουν επαρκώς την αντιστοιχή σας θέση στις δικές σας πολεμικές τέχνες.
“Ο Δάσκαλος Φουνακόσι παρατήρησε, μέσω θαυμασμού, προσεκτικά το Τζούντο-γκι. Με την πρώτη ματιά φαινόταν αψογα όμορφο και άσπρο και σύντομα το δοκίμασε. Μετά έδεσε την μαύρη ζώνη και παρατήρησε το μήκος της. Ήτανε πραγματικά γοητευμένος.”
Αμέσως χαμογέλασε προφάνως ευχαριστημένος και ευχαρίστησε τον Δάσκαλο Κάνο για την εισήγηση του.
Η επίδειξη του Δάσκαλου Φουνακόσι ήταν επιτυχής. Οι Ιάπωνες ήταν πολύ εντυπωσιασμένοι με την νέα πολεμική τέχνη που έφερε μαζί του ο Δάσκαλος Φουνακόσι και την ίδια μέρα οι προσκλήσεις για την παραμονή του στην Ιαπωνία επεκτάθηκαν για να μείνει και να διδάξει το Καράτε-ντο.
Μετά την επίδειξη του ο Δάσκαλος Φουνακόσι επέστρεψε από την Ιαπωνία με την νέα του αμφίεση (στολή), δώρο του Δασκάλου Κάνο, για να προπονείται στο Καράτε-ντο. Όταν οι άλλοι Δάσκαλοι τον είδαν στην Οκινάουα να χρησιμοποιεί το καινούργιο Καράτε-γκι χωρίς να το σκεφτούν το ένταξαν και έτσι η καινούργια στολή του Καράτε επικράτησε στο νησί. Αντιστοίχως έγινε και το ίδιο με την μαύρη ζώνη. Όλοι οι Δάσκαλοι άρχισαν να την χρησιμοποιούν και αντίγραψαν πλήρως το σύστημα των ζωνών του Τζούντο. Από τότε το Καράτε-γκι και το σύστημα των ζωνών αποτέλεσε την στολή του Καράτε-ντο και αργότερα θα γινόταν ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Σημείωση: Το Τζουντο-γκι προήλθε από την αρχαία στολή που χρησιμοποιείτο στο Ζίου – Ζίτσου η οποία ήταν φτιαγμένη από λινάρι σε καφετί χρώμα και ήταν καλυμμένη από ένα βαμβακερό στρώμα. Οι αρχαίες ιστορίες λένε ότι λόγω του ιδρώτα και της έντονης τριβής των προπονήσεων αλλά και του συστηματικού πλυσίματος οι στολές άσπριζαν φυσιολογικά. Αυτό το γεγονός ήταν εις γνώσην του Δασκάλου Κάνο και όταν φρόντισε να καταστήσει την επίσημη στολή του Τζούντο επέλεξε το Λευκό χρώμα ως το καταλληλότερο.
ΜΑΡΙΝΟΣ Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ