Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 16, Πειραιάς
212 10 44 392
694 421 4589
Δευ-Παρ: 5:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
Πληροφορίες - Εγγραφές Καθημερινά 17:30 - 22:30 ( νέα τμήματα απο 3.5 ετών )
Στην σχολή μας παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα.

Φιλοσοφία

H Φιλοσοφία του Shotokan Karate.
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 19:52

Bushido: Ο δρόμος των Σαμουράι

Το Bushido είναι ο κώδικας συμπεριφοράς των Samurai για αιώνες τώρα. Στηριζόμενο σταθερά στη διδασκαλία του Zen, το Bushido, είχε ως στόχο να βοηθήσει τον Σαμουράι να δαμάσει τη φύση του και να κατανοήσει το μυαλό του και το σύμπαν μέσω της άμεσης εμπειρίας, καθώς και μέσω της αντοχής, του αυτοελέγχου και της σοφίας.

 

Το bushido είναι βασισμένο σε επτά βασικές αρχές:

1. Seigi : Σωστή απόφαση και ευθύτητα

 

2. Yuki: Γενναιότητα και ηρωισμός

 

3. Jin: Συμπόνια και καλοσύνη προς όλους

 

4. Reigi: Ευγένεια και σωστή πράξη

 

5. Makoto: Αλήθεια και απόλυτη ειλικρίνεια

 

6. Meiyo: Τιμή και δόξα

 

7. Chugi: Αφοσίωση και πίστη

 

Το πολεμικό πνεύμα και το θάρρος ήταν, φυσικά, βασικές πτυχές του Bushido. Αλλά για τον Σαμουράι, ο υψηλότερος στόχος του Bushido, ήταν η αρετή στη σκέψη και στη δράση. Ο κάθε Σαμουράι ακολουθούσε μια προσεκτικά σχεδιασμένη αγωγή από τελετές ευγένειας και εθιμοτυπιών που προορίζονταν για τη προώθηση τέτοιων αρετών.

Με έμφαση στην προκαθορισμένη μορφή το Bushido  βοήθησε τον Σαμουράι να εναρμονίσει το μυαλό με το σώμα, δίνοντάς του την δυνατότητα να διατηρήσει μια ορισμένη ηρεμία ή  heijoshin (κυριολεκτικά σημαίνει « συνήθης, καθημερινός νους» ακόμη και όταν συναντούσε δυσκολίες.

Ειλικρίνεια, καλοσύνη, ευσέβεια, τιμή. Όλα αποτελούν μέρος του πυρήνα του Bushido. Και ήταν ο σπόρος από τον οποίο καλλιεργήθηκε η παράδοση του καράτε.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τη σοφία, τη κατανόηση και την ειρηνική δύναμη που προωθεί, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη του καράτε. Επίσης, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων δώρων της Ιαπωνίας στον κόσμο.